Perang

Dunia aman tanpa perang. Tapi ada kalanya untuk aman kita perlu berperang. Bukankah kempen AS memerangi keganasan juga dengan peperangan?

Perang merupakan ‘pasaraya’ bagi industri senjata. Perang adalah syurga keuntungan bagi negara-negara pengeluar senjata. Jumlah dagangan industri senjata merupakan sektor paling besar industri dunia, kemudian diikuti industri dadah. Dua bencana besar ini amat sukar dibendung. Lebih-lebih lagi apabila ia menjadi bahan dagangan.

Membendung industri cetak rompak pun belum menemui penyelesaian tuntas, apatah lagi dadah dan senjata.

Justeru, bukanlah sesuatu yang pelik apabila setiap hari akan ada bom yang diletupkan dan akan ada senapang (atau pistol) meletus. Dan pada kebanyakan letusan itu, bukanlah berlaku di tengah lautan Pasific seperti mana yang dilakukan oleh Korea Utara ketika menguji nuklearnya. Kerana kebanyakan bom dan butir peluru itu menghendaki daging dan darah. Bukan pelanduk mahupun kijang, kerana haiwan itu di kebanyakan negara sudah diwartakan menjadi makhluk terlindung. Dan yang tidak terlindung tentu sahaja manusia.

Hakikat senjata merupakan industri yang sangat besar sukar dinafikan. Dakwaan bekas TPM kepada TPM yang sedia ada, akan komisen pembelian kelengkapan perang (kapal @ pesawat) pun mencecah usd 500 juta. Atau perlu saya tulis digit lengkap, USD 500, 000, 000. 00. Itu baru komisen! Lihat betapa industri senjata ini menjanjikan kemewahan dan kekayaan. Hanya saja syaratnya perang perlu diteruskan. Mereka ini hidup dengan melihat orang lain mati. Itu pendek katanya.

Maszlee Malik dalam blog nya (entri 28 Februari) menyebut akan kes rasuah Putera Bandar Arab Saudi yang menelan Pound Sterling 1 billion (1, 000, 000, 000. 00) dimasukkan ke dalam akaun Swissbank. Hanya saja kes ini dihentikan sisatan atas arahan Tony Blair. Jumlah ini dua kali ganda dari yang didakwa diperlolehi oleh TPM kita. Berkecur air liur.

Lihatlah betapa peperangan itu menggembirakan pengeluar-pengeluar senjata. Ada kalanya untuk aman kita perlu berperang. Sama juga untuk senang kita perlu bersusah-susah dahulu. Itulah namanya perjuangan.

Akhbar web Utusan petang ini melaporkan :

BOGOTA 3 Mac – Venezuela dan Ecuador telah menggerakkan tentera mereka ke sempadan Colombia serta menutup kedutaan masing-masing di Bogota tatkala ketegangan dengan negara jiran itu semakin meningkat.

Tindakan kedua-dua negara itu dibuat selepas Colombia melakukan lintas sempadan bagi membunuh seorang pemimpin tertinggi Pasukan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC) yang berlindung di Ecuador.

Presiden Ecuador, Rafael Correa lewat semalam berkata, beliau sudah “memutuskan pengusiran segera” Duta Colombia di Ecuador, Carlos Holguin dan mengarahkan “penempatan tentera di sempadan utara” merujuk kepada sempadan Ecuador-Colombia itu.

Terdahulu Ecuador menyatakan, ia telah memanggil pulang dutanya ke Bogota dan memberi amaran bahawa tindakan Colombia itu bakal menyebabkan “akibat buruk.”

Correa turut membatalkan lawatannya ke Cuba bagi mengendalikan krisis yang tercetus di negaranya itu.

Presiden Venezuela, Hugo Chavez semalam berkata, beliau turut menghantar tentera, kereta kebal, pesawat pejuang ke sempadan Colombia, langkah yang disifatkan oleh Amerika Syarikat (AS) sebagai “reaksi pelik” terhadap pencerobohan tentera Colombia.

“Menteri Pertahanan (Gustavo Rangel) menghantar 10 batalion sekali gus ke sempadan dengan Colombia.

“Unit-unit kereta kebal dan tentera udara turut bergerak,” kata Chavez dalam program televisyen dan radio mingguannya, Alo Presidente.

Tindakan Colombia menggempur pemberontak FARC di dalam wilayah Ecuador bagi membunuh Raul Reyes telah mencetuskan kemarahan Correa dan Chavez.

Correa pada awalnya menyambut dengan tenang mengenai pembunuhan pemimpin kanan FARC itu semasa dimaklumkan oleh Presiden Colombia, Alvaro Uribe yang mendakwa, ia tidak menceroboh kedaulatan Ecuador kerana ia merupakan “pertahanan sah.”

Bagaimanapun Presiden Ecuador itu marah apabila mendapat laporan bahawa serangan Colombia pada Sabtu lalu itu disasarkan ke atas kem pemberontak.

“Mayat-mayat mereka hanya memakai pakaian dalam dan pijama. Dalam erti kata lain, mereka dibom dan diserang semasa sedang tidur,” katanya.

Sementara itu, jurucakap Uribe menuduh Correa menyokong perjuangan FARC dan dokumen yang diperoleh dari komputer milik Reyes menunjukkan “Correa mempunyai hubungan dan komitmen dengan FARC.”

Chavez berkata, Ecuador “boleh meminta pertolongan Venezuela untuk sebarang bantuan dalam sebarang situasi.”

“Kami tidak mahu perang tetapi kami tidak akan membenarkan Empayar (Amerika Syarikat) atau anjing setianya, Presiden Uribe menjadikan kita lemah,” kata Chavez

– AFP

Advertisements

Label:

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: