Leadership – What Matters in a Multinational

Memimpin tidak pandang jawatan. Pemimpin yang baik lahir dari mana-mana sudut organisasi. Stephen Covey menegaskan dalam bukunya 360 Degree Leadership, bahawa setiap individu dalam organisasi mampu menjadi pemimpin yang baik tanpa mengira kedudukan dan jawatan. Ini diperkukuhkan lagi dalam dua siri syarahan kepimpinan anjuran Universiti Malaya. Dua pemidato, Ms Karen M Albertson (CEO 3M) dalam sesi lepas dan Mr Vaidyanath Swamy (CEO P&G) menyokong kenyataan ini dari sudut pengalaman organisasi.

Bahkan yang lebih menarik lagi adalah, 1400 tahun yang lampau, Nabi Muhammad (selawat dan salam buat beliau, ahli keluarga dan sahabat) pernah berkata :

’Setiap kamu adalah pemimpin. Setiap kamu bertanggungjawab atas pengikutnya’.

Inilah antara premis utama syarahan yang disampaikan oleh Mr Vaidyanath Swamy, Ketua Pegawai Eksekutif Procter & Gamble (P&G) dalam siri syarahan perdana Universiti Malaya siri kedua.

Menurut beliau, pemimpin tidak ditentukan sejak lahir. Sebaliknya pemimpin dilatih dari manusia biasa yang lahir. Memimpin dalam konteks syarikat perniagaan ialah membina organisasi dan membina perniagaan. Organisasi dan perniagaan menuruts Swamy adalah sama penting. Tanpa fungsi memimpin yang bagus, sesebuah perniagaan sukar untuk berkembang.

P&G menurut Swamy memberikan takfir pemimpin sebagai : Individu yang mampu mengenalpasti peluang, kemudian membentuk visi yang boleh dicapai dan mendorong organisasi untuk mencapai visi.

Kemudian Swamy menambah, ‘baik adalah musuh utama untuk menjadi bagus’ (good is the enemy of great) .

Model kepimpinan

1. Vision. Swamy paling lama menghurai tentang visi. Pada Swamy, pemimpin yang hebat berupaya menggambarkan matlamat yang ingin dicapai dengan jelas. Pemimpin melukis masa depan dan jadikan lukisan itu kenyataan.

2. Collaboration

3. Energizing

4. Capability

5. Execution

Akhir sekali, Swamy menyatakan beberapa perkara yang tidak boleh lakukan oleh pemimpin.

1. Pemimpin ekslusif. ‘Arrogant’ adalah ciri yang tidak perlu ada pada pemimpin. Swamy mengambil contoh Mahatma Gandhi sebagai pemimpin yang sangat berpengaruh. Tanpa jawatan, tanpa gelaran dan tanpa kekayaan, Gandhi mampu menjadi pemimpin lagenda. Gandhi seorang yang sangat merendah diri.

Dalam Islam Nabi Muhammad (selawat dan salam buat beliau, ahli keluarga dan sahabat) dan sahabat-sahabat beliau menunjukkan contoh pemimpin yang sangat rendah diri. Baik dari pemakaian, rumah, tutur bicara hingga kepada cara hidup. Mereka mengutamakan rakyat lebih dari diri sendiri.

Keputusan beberapa pemimpin kerajaan negeri yang baru dibentuk untuk tidak berpindah ke kediaman rasmi kerajaan patut dipuji.

2. Gagal menjadi pengikut pada keadaan memerlukan. Pemimpin yang hebat tidak mengarah pada semua masa. Sekali sekala pemimpin perlu menerima arahan.

3. Gagal meletakkan keutamaan organisasi lebih dari kepentingan individu.

4. Mengutamakan gaya dari keputusan. Swamy mengambil Donald Trumph sebagai contoh. Menurut beliau, ada kalanya Trumph lebih mengutamakan gaya berbanding keputusan.

‘Leadership – What Matters in a Multinational’

Oleh : Mr. Vaidyanath Swamy

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Procter & Gamble (P&G)Malaysia and Singapore

Universiti of Malaya-American Malaysia Chamber of Commerce Leadership Lecture Series

25 Mac 2008

Auditorium IPS, Institute  of Postgraduate Studies

University of Malaya

Advertisements

Label: , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: