Buku : Selangkah Ke Arah Memahami Sunnah

‘Ternyata, bahawa manusia yang paling berhak untuk menjadi firqah najiyah (golongan yang selamat) ialah ahli hadis dan sunnah, yang bagi mereka tidak taksub melainkan kepada Rasul Allah (selawat dan salam buat beliau, ahli keluarga dan sahabat). Mereka adalah kaum yang paling mengetahui perkataan dan ahl-ehwal baginda. Mereka dapat membezakan antara hadis yang sahih dan hadis yang cacat.’

‘Kami tidak maksudkan ahli hadis itu terbatas kepada mereka yang mendengar, menulis dan meiwayatkan hadis. Yang kami maksudkan ialah mereka yang benar-benar menghafal, mengetahui, memahami zahir dan batin, juga mengikutnya zahir dan batin. Demikian juga ahli al-Quran. Paling kurang sifat mereka mencintai al-Quran dan hadis. Beramal dengan kewajipan yang mereka ketahui daripadanya. Maka ahli fikah hadis lebih mengetahu tentang Rasul berbanding ahli fikah lain. Kaum sufi ahli hadislebih mengikut Rasul daripada sufi yang lain. Para pemerintah ahli hadis lebih berpegang kepada sistem politik nabi daripada selain mereka’

Ibn Taimiyyah, dalam Majmu al-Fatawa dipetik oleh Mufti Perlis Darul Sunnah dalam buku kecilnya :

Judul : Selangkah Ke Arah Memahami Sunnah
Penulis : Dr Mohd Asri B Zainul Abidin
Penerbit : Karya Bestari(2005)
Halaman : 87 mukasurat

Membaca tulisan Dr Maza tidak sama membaca tulisan penulis agama yang lain. Sebelum itu ingin dinyatakan tidak ramai ustaz dan orang yang bijak agama mampu menulis dengan baik dalam bahasa Melayu. Dari sebilangan kecil yang menulis itu pula, banyak hasil tulisan mereka mempunyai ‘indeks kabus’ (fos index) yang tinggi (meminjam istilah yang diguna Sifu Ainon).

Antara penulis agama yang diberikan untuk menulis di akhbar termasuk Dr Tawfiq Al-Attas, Dr Asyraf Wajdi Dusuki (mantan Presden PKPIM dan calon Parlimen Tumpat), Dr Juanda Yahya dan termasuk Dr Maza sendiri (kolum pena mufti Mingguan Malaysia).

Sebahagian dari mereka menulis dengan indeks kabus yang sangat tinggi. Sukar bagi pembaca umum seperti saya untuk mencerap maksud yang ingin disampaikan. Ada penulis pula sengaja memutar-mutar perkataan untuk menerangkan sesuatu yang sepatutnya mudah, menjadi lebih susah untuk difahami.

Namun hal ini tidak berlaku kepada tulisan-tulisan Dr Maza. Seberapa boleh Dr Maza cuba memudahkan perbicaraan. Hujah yang beliau kemukakan ialah dalil Qur’an, hadis, pendapat ulama dengan sedikit ulasan. Tulisan beliau penuh fakta dan nampak bertanggungjawab. Tidak keterlaluan jika saya katakan, metod penulisan beliau saintifik.

Justeru saya menyarankan buku ini dibaca terutama kepada mereka yang baru hendak berkenalan dengan Dr Maza.

Beberapa naskah lagi tulisan ringkas beliau saya akan bentang kemudian.

Advertisements

Label: , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: