Seminar : Ta’lim asSunnah kali ke-3

Seminar sehari ini menampilkan 3 pembentang muda yang bertenaga dan bersemangat. Jika sebelum ini program agama membariskan penceramah yang sudah berusia, kali ini suasanya berbeza. Mereka terdiri dari Ustaz Fadhlan Othman (UKM), Ustaz Khairil Anwar (UIA) dan Ustaz Noor Effendy (Maahad Tahfiz An-Nur, Johor).

Ustaz Fadhlan merupakan pensyarah Al-Quran dan hadits di UKM. Beliau megupas tajuk Kewajipan Ikhlas dalama Beribadat. Ikhlas ialah melakukan sesuatu hanya kerana Allah, semata-mata mengharapkan balasan pahala dan syurga dari Allah. Saya terlepas sesi pertama ini. Namun saya teringat sebuah buku yang dikarang oleh sarjana Islam kontemporari, Dr yusuf Qaradhawi. Tajuknya Ikhlas dalam Ibadah dan Perjuangan. Ia dapat membantu.

Persaudaraan Islam

Sesi kedua pula membicarakan Persaudaraan Islam yang Sebenar. Ustaz Khairil Anwar ialah pensyarah bidang hadits di UIA, Gombak. Antara kandungan perbincangan beliau termasuklah sikap sekelompok pendakwah yang membataskan konsep saudara kepada kumpulan mereka sahaja. Wujud diskriminasi terhadap ‘orang kita’ atau ‘bukan orang kita’.

Menurut beliau lagi, Islam hanya membezakan manusia dengan garisan iman dan kufur. Apabila seseorang itu mengucap dua kalimah syahadah dan melaksanakan tuntutan asas Islam, maka mereka adalah saudara umat Islam. Ia melewati batas geografi, parti politk atau label kelompok yang mereka wakili.

Tauhid sebagai Keutamaan

Sesi ketika disampaikan oleh Ustaz Noor Effendy. Belilau merupakan lulusan Karachi, Pakistan dan kini menjadi Pengetua Maahad Tahfiz An-Nur, Johor.

Slot petang membincangkan keutaam aqidah tauhid dalam dakwah. Pendakwah ini menegaskan, dakwah perlu bermula dari mengubah keyakinan. Hanya selepas keyakinan yakni aqidah dibaiki, barulah urusan lain dapat dilaksanakan dengan lebih mudah dan lancar.

Arak dan aqidah

Saya mengaitkan isu ini dengan kes Kartika yang hendak dihukum sebat. Dengan memuji inisiatif Mahkamah yang menjatuhkan hukuman dan Kartika yang sanggup dihukum demi mematuhi tuntutan syara dan juga menjadi teladan kepada umat Islam yang lain.

Ara menjadi isu yang besar dalam dunia hari ini. Kongres Amerika puluhan tahun yang lalu (dalam era 1920 an) menyedari akan hakikat bahaya dan bencana yang dibawa oleh arak. Kongres ketika itu meluluskan pengharaman arak. Hukuman penjara dikenakan kepada mereka yang ingkar. Lantara itu puluhan ribu manusia warga Amerika dipenjara kerana kesalahan meminum arak. Akhirnya, dek kerana kesesakan penjara sedang kaki botol masih tegar, hukuman itu terpaksa ditarik balik.

Amerika yang menjadi tuan, teladan dan kiblat kepada banyak umat dunia hari ini telah gagal melaksanakan (hanya) undang-undang berkaitan arak.

Rasul kita Muhammad saw telah menunjukkan satu teladan dan contoh bagaimana menangani arak (dan juga masalah yang lain). Selama 13 tahun pertama diutus menjadi Rasul, beliau tidak pernah menyebut tentang arak. Begitu juga dengan gejala dapn permasalan lain seolah-olah dikesampingkan.

Fasa pertama (13 tahun) di Mekah, beliau hanya bertugas untuk membetulkan keyakinan atau aqidah penduduk Mekah. Itu sahaja. Hanya soal iman dan kepercayaan. Dan fasa ibadah dan hukum hanya berlangsung sepuluh tahun berikutknya di Madinah. Rasul mencontohkan kepada kita betapa fokus utama pembaikan umat manusia mesti lebih kepada isu iman dan keyakinan. 23 tahun lebih nabi bertugas sebagai Rasul, sebahagi besar masanya hanya untuk iman dan tauhid.

Hanya setelah imah dan tauhid itu bugar dan kukuh, semua hukum-hakam yang lain dapat dilaksanakan dengan lancar. Ahli sejarah Islam merekodkan, ketika ayat haramya arak diturunkan bumi Madinah hampir banjir dek air arak yang tumpah. Para sahabat radiallahuanhum ajmain tidak tangguh-tangguh dan ragu-ragu memecah tempayanan arak yang tersimpan didapur mereka. Itu semua hanya akan berlaku dengan iman dan aqidah yang sahih.

Tindakan Mahkamah Syariah  dan Kartika itu betul dan wajar dipuji. Namun orang-orang agama yang lain, ustaz-ustaz yang lain, mufti-mufti yang lain harus bekerja dengan lebih keras untuk menyebarkan ajaran Islam dan membersihkan aqidah umat Islam dari perkara syirik dan mungkar. Tidak hanya bersandar menyaksikan satu lagi uamt Islam dihukum, tanpa dia mendapat dakwah yang benar.

5728_262684670651_594980651_8315333_84770_n1

Advertisements

Label: , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: