Women’s Right oleh Hussein Yee

Syaraham Umum

Tajuk : Women’s Right : What Men Should Know, What Women Don’t Know
Penceramah : Sheikh Hussein Yee, Pengerusi Pertubuhan Al-Khadeem
Hadirin : 300 ++ orang
Bahasa pengantar : Bahasa Inggeris

Bahasa

Ada pro dan kontra apabila suatu syarahan itu disampaikan dalam bahasa Inggeris. Yang bagusnya, pelajar-pelajar antarabangsa yang tidak menguasai bahasa Melayu dengan baik, tertarik untuk hadir. Pada majlis ini saya saksikan puluhan pelajar antarabangsa hadir. Termasuk pelajar Muslim dari tanah China. Mungkin sebahagiaannya bukan Muslim.

Kontranya pula, tentu ia memberi kredit yang lemah kepada dasar memartabatkan bahasa Melayu. Dan apa yang lebih malang lagi sebahagian besar orang Melayu belum menguasai Bahasa Inggeris dengan baik.

Kedua-duanya perlu ditimbang dengan cermat dan hati-hati. Pada saya, kedua-duanya perlu. Adakalanya bahasa menjadi penghalang untuk menyampaikan dakwah dengan baik. Dakwah Islam perlu disampaikan dalam semua bahasa.

Sheikh Hussein Yee

Beliau merupakan seorang tokoh Cina-Muslim yang aktif berdakwah. Selain beliau mungkin Dr Ridhuan Tee agak tersohor. Bahkan kerja dakwah mereka jauh lebih baik dari sebahagian besar ustaz dan orang agama bangsa Melayu. Sesuatu yang perlu direnungkan.

Hussein Yee merupakan salah seorang anak murid pakar hadith abad ini, Sheikh Nasiruddin Al-Albani.

Penyampaian beliau dalam bahasa Inggeris cemerlang, Dengan laras bahasa yang ringkas dan mudah difahami. Namun saya tetap perlu menterjemahkan isi ucapan beliau kepada beberapa teman yang duduk disisi.

Kehadiran Hussein Yee menarik sebilangan pelajar bukan Muslim dari bangsa Cina untuk turut sama mendengar. Situasi sama pernah berlaku di UTM suatu ketika dahulu ketika Dr Ridhuan Tee hadir menyampaikan syarahan.

Terbukti minat orang bukan Islam terhadap Islam sentiasa ada. Hanya sahaja sebahagian orang Islam dalam negara kita tidak menunaikan tanggungjawabnya untuk menyampaikan dakwah. Sehinggakan orang Cina-bukan Muslim terpaksa menanti pendakwah dari kaunya sendiri.

Hak wanita

Syarahan ini diadakan sempena festival wanita di Universiti Malaya.

Sheikh Hussin Yee memulakan ucapan dengan menggariskan 7 hak asasi manusia menurut Islam. 7 perkara ini berhak diperolehi oleh setiap manusia tidak mengira jantina, agama, darjat dan bangsa.

1.    Hak untuk hidup
2.    Hak untuk dihormati
3.    Hak untuk mendapat bayaran pada kerja yang dilakukan
4.    Hak untuk bekerja
5.    Hak untuk belajar
6.    Hak untuk memiliki harta
7.    Hak untuk memilih

Kemudian beliau menyambung ucapan dengan beberapa lagi hak-hak wanita yang perlu diketahui oleh wanita dan lelaki juga. Adalah penting bagi wanita untuk mengetahui haknya supaya tidak dianiaya. Begitu juga lelaki mengetahui hak wanita supaya kaum lelaki dapat melindungi hak wanita itu.

Islam agama yang adil untuk semua.

Dalam banyak hal yang asas Islam memberi peruntukan sama yang rata kepada lelaki dan wanita. Namun begitu dalam beberapa hal yang lain terdapat perbezaan. Ini sesuai dengan zahir fitrah lelaki dan wanita yang Allah cipta berbeza.

Dalam bab harta dan perkahwinan sebagai contoh, Islam memberi lelaki sedikit kelebihan.

Namun begitu, terdapat juga beberapa bahagian lain, Islam memberi wanita kelebihan. Antara yang disebutkan ialah, hak ibu melebih hak bapa terhadap anak.Sabit dari hadith, nabi menjelaskan keutamaan ibu mendahului bapa sebanyak 3 kali.

Dalam perkahwinan juga wanita punya hak untuk menamatkan perkahwinan, yakni peruntukan khuluk dan fasakh.

Sebagai kesimpulan Sheikh Hussein Yee menegaskan bahawa Islam membela hak wanita dan lelaki sekaligus. Dalam Islam ada peruntukkan hak pemimpin dan hak pengikut, ada hak Muslim dan juga hak bukan Muslim dalam negara Islam.

Belum ada mana-mana sistem ciptaan manusia yang membela hak satu kelompok dalam pada masa yang sama tidak menganiaya kelompok yang lain.

Advertisements

Label: , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: