Dr Mohd Asri ditahan

Saya baru kembali dari mengikuti kuliah bekas mufti kerajaan Negeri Perlis. Kira-kira jam 10 malam, beberapa minit sebelum kuliah berakhir, maljis dimaklumkan akan kehadiran pgawai penguat kuasa dari Jais.

Kuliah kali ini seputar kes memorandum yang dihantar oleh Persatuan Peguam Syarie kepada Yang Dipertuan Agong. Mereka membantah cadangan melantik Dr Mohd Asri menjadi Yang Dipertua YADIM.

Dalam ulasan beliau, juga termuat dalam sidang akhbar kelmari, beliau menegaskan adalah hak bagi persatuan atau mana-mana individu untuk membantah atau menghantar memorandum kepada Yang Dipertuan Agong. Namun apa yang mengecewakan ialah tuduhan berupa fitnah terhadap Dr Maza di dalam memorandum itu.

Tuduhan-tuduhan yang dilemparkan sangat berat seperti menolak hadith Imam Bukhari dan menolak Imam Nawawi dan Imam Ghazali. Sedangkan semua maklum Dr Maza sendiri mengajar kitab Riyadhus Solihin ketika menjawat jawatan mufti. Yang lebih mendukacitakan ialah, fitnah dan tuduhan ini dibuat oleh sebuah persatuan dari kalangan peguam syar ie. Tentu sahaja mereka faham dan arif tentang ehwal undang-undang dan hukum agama.

Beitulah rendahnya kredibiliti sebuah institusi yang disandarkan kepada agama.

Beliau juga sempat menghimbau cabaran yang dihadapi oleh Imam Bukhari ketika di Naisabur. Imam Bukhari diusir akibat selisih faham dengan gurunya Muhammad b Yahya az-Zuhli. Bahkan lebih menyayat hati, Imam Bukhari meninggal dunia dalam keadaan terusir. Namun seperti kata pepatah Arab, ‘yang terbaik akan kekal’. Nama Bukhari dipahat dalam sejaran tamadun Islam, tidak gurunya.

Begitu juga dengan cabaran yang berlaku kepada Hamka ketika berselisih faham dengan Mufti Kerajaan Negeri Johor. Ini terakam dalam buku beliau, Teguran Suci Buat Mufti Johor.

Dr Maza akhirnya dibawa ke balai polis berhampiran untuk memberi keterangan. Semoga Allah terus berikan beliau kekuatan, sabar dan teguh berjuang atas manhaj yang benar. Amin.

Advertisements

Label: ,

Satu Respons to “Dr Mohd Asri ditahan”

  1. IbnRajab Says:

    syukran atas info

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: