Seminar Pendidikan Tinggi Islam ke-7

DSCN2551

Antara panelis yang hadir membentangkan kertas kerja ialah ; Dr Uthman El-Muhammady, Tan Sri Professor Kamal Hassan, Professor Osman Bakar, Dato Siddiq Baba dan kata-kata aluan disampaikan oleh Dato Dr Siddiq Fadhil, Presiden Kolej Darul Hikmah.

Tema seminar kali ini ialah ‘ Melahirkan Generasi Ulul Albab’. Satu tema yang besar, bertitik-tolak dari 16 kali perkataan ulul albab disebut dalam Al-Quran. Seminar ini menekuni maksud tersirat dan tersurat seruan Al-Quran untuk melahirkan generasi ulul albab.

Tan Sri Professor Kamal Hassan

Tan Sri Prof Kamal Hassan menyenaraikan defenisi ulul albab menurut ahli-ahli tafsir. Lebih 10 definisi beliau bawakan. Ini pertama kali saya mengikuit ucapan bekas Rektor UIAM ini. Beliau lebih senang menukilkan pendapat tokoh dan sarjana terdahulu dari mengutarakan buah fikiran beliau sendiri.

Sikap ini agak tidak disenangi oleh seorang peserta dari sebuah pertubuhan pelajar universiti tempatan. Katanya, beliau tidak selesa dengan kutipan yang banyak, sebaliknya beliau mahu dengar pendapat dan buah fikir pembentang.

Inilah sikap seorang ilmuwan seperti Professor Kamal Hassan. Seperti kata pepatah Melayu, ‘resam padi semakin berisi semakin tunduk’. Seorang sarjana yang benar arif dan pakar selalu merasa rendah diri dan arif untuk melontarkan idea sendiri. Justeru beliau merasa cukup dengan kutipan dari Al-Quran, hadith dan kata-kata sarjana terdahulu.

Tidak seperti sebilangan penceramah yang memakai gelar berbagai. Kuliah mereka satu jam kadangkala penuh dengan idea dan buah fikiran sendiri sahaja. Obses dengan akal sendiri. Satu jam kuliah agama, hanya satu atau dua sahaja ayat Quran atau hadith yang dibaca, selebihnya apa?

Prof Emiritus Osman Bakar

Manakala Prof Osman Bakar menyebutkan beberapa ciri ulul albab menurut yang disebutkan oleh Al-Quran. Ciri-ciri yang beliau bawa bersandarkan 16 kali kata ulul albab disebut dalam Al-Quran.

2 pembentangan pertama ini merungkai maksud dan konsep umum tentang ulul albab. Namun momentum kedua pembentang pertama ini tidak diteruskan. Pada pembentangan kertas-kertas yang berikut tidak banyak poin yang dapat dikutip.

Dr Uthman el-Muhammady

Pembentangan Dr Uthman lebih merujuk kepada cendekia mengikut kacamata Imam Al-Ghazali dan Ibnu Khaldun. Ini lantaran wacana beliau dari dulu sehingga sekarang tidak pernah berganjak dari dua tokoh itu.

Saya tidak punya masalah dengan itu, kerana kedua tokoh itu melahirkan karya besar yang sangat bermanfaat. Namun membataskan kajian dan bacaan dan terikat dengan dua tokoh ini adalah sikap yang merugikan.

Dalam khazanah ilmu Islam ada Ibn Kathir yang melahirkan tafsri dan kitab sirah Bidayah wan-Nihayah. Juga Ibnu Taimiyah (guru kepada Ibnu Kathir) dengan Majmu’ al-Fatawa yang berjumlah 18 jilid(betulkan angka jilid ini jika saya tersilap). Bahkan kitab-kitab wacana Ibn Taimiyah antara yang paling banyak dirujuk ulama kontemporari seperti Qaradhawi dan Al-Qarni. Ia meliputi bab politik kenegaraan, akidah dan pemikiran. Begitu juga nama-nama lain seperti Az-Zahabi, Ibn Qayyim, juga Imam-imam 4 mazhab dan imam-imam dari pengarang kitab hadith yang 7 (kutubus sittah).

Ulasan

Teman saya, seorang mahasiswa fakulti sains kesihatan mengadu sukar untuk mencerapbutir makna pembentangan dari para doktoral dan professor. Padahal mereka menggunakan bahasa Melayu.

Inilah yang dikatakan sebagai indeks kabus.

Para sarjana dan professor sebaiknya meneladani Al-Quran dan hadith nabi ketika berbiacara. Lenggok ayat dan patah klata dari Quran dan hadith indah bahasanya, dan dalam masa yang sama sangat mudah difahami oleh orang Arab. Baik mereka golongan bangsawan seperti Muawiyah b Abi Suffyan dan Abu Thalib, atau kanak-kanak seperti Abdullah ibn Abbas dan Zaid b Haritah juga termasuk orang asing yang merantau ke tanah Arab seperti Bilal b Rabah (Habsyah) dan Salman Al-Farisi (Iran).

Saya pesankan kepada teman saya yang kelihatan kesal, “Golongan terdahulu sanggup mengabiskan tenaga, masa dan wang yang banyak merantau semata-mata mendapatka satu hadith sahaja”. Justeru menghabiskan satu siang di semianr ini tentu sahaja ada beberapa kutipan yang bermanafaat.

Advertisements

Label: , , , , , ,

Satu Respons to “Seminar Pendidikan Tinggi Islam ke-7”

  1. Dr. Istiningsih, M Pd Says:

    Isi sangat bagus. Bila ada info lagi tolong hubungi saya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: