Buat Mereka Yang Berfikir

For People Who Think

Syarahan umum setengah hari ini diadakan bersempena dengan penubuhan Islamic Renaisance Front. Juga berlangsung majlis pelancangan kitab tafsir Al-Quran karangan Muhammad Asad.

Majlis sepagi ini memberi fokus kepada sumbangan dan pemikiran Muhammad Asad, yang dipercayai melalui tafsirnya, memberi pendekatan baru untuk memahami Al-Quran.

Ucap aluan disampaikan oleh Dr Farouk Musa (Muslim Professional Forum) selaku orng kuat dibelakang IRF.

Kemudian diikuti oleh Prof Dr Kamal Hassan selaku penaung IRF.

Syarahan seterusnya disampaikan oleh seorang intelektual Islam antarabangsa, Tariq Ramadan. Sebelumnya saya tidak begitu mengenali latar belakang beliau.

Tariq Ramadan, merupakan anak kepada Dr Said Ramadan, cucu kepada Hassan Al-Banna (pengasas Ikhwanul Muslimin). Beliau pernah digelar Martin Lurter versi Islam dengan kritikan dan idea perubahan yang dibawa.

Secara peribadi beliau pernah mengenali Muhammad Asad. Justeru itu beliau dikira layak untuk bercakap tentang Muhammad Asad.

Muhammad Asad

Nama beliau saya kenal hanya melalui sebuah buku, Road To Mecca. Antara pemikiran beliau ialah:

  • menentang taqlid dalam beragama
  • mengutamakan tauhid dalam dakwah
  • memilih untuk mengutamakan teks asal agama yakni Al-Quran dan hadith mengatasi pendapat ulama’. Buktinya beliau menterjemah sendiri Al-Quran dan Kitab Sahih Bukhari

Pendekatan beliau ini layak buat beliau yang mahir dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Menurut Prof Kamal Hassan, terjemahan Al-Quran versi Muhammad Asad adalah pelengkap kepada terjemahan Al-Quran versi Abdullah Yusuf Ali.

Komentar saya

Kemunculan tokoh-tokoh intelektual seperti Muhammad Asad dan juga  Tariq Ramadan (beliau disenaraikan antara 10 intelektual dan pemikir abad ini oleh majalah Guardian UK bersama Yusuf Qaradhawi) adalah tindak balas golongan agamawan yang beku dan jumud dalam menafsirkan nas syara’.

Apa yang lebih menarik perhatian saya ialah latar belakang Muhammad Asad yang berdarah Yahudi. Tentu sahaja perspektif beliau melihat teks agama. Bukankah orang Yahudi seperti diberikan satu magik menjadi bangsa yang berkuasa walaupun jumlah mereka sangat sedikit.

Hanya sahaja dalam sesi ini saya agak tidak selesa dengan penegasan Tariq Ramadan akan ‘critical thinking’ . Berulangkali beliau menegaskan akan kepentingan ‘critical thinking’ dan ‘logical thinking’. Ini kerana persoalan saya, benarkah Islam mengajar kita untuk selalu kritikal.

Saya dari sekolah ‘lateral thinking’ yang percaya Al-Quran itu tidak semata-mata logik dan kritis semata. Di dalamnya termuat begitu banyak metod dan pola berfikir. Bahkan susun ayat Al-Quran itu sahaja tidak mengikut logik ia diturunkan. Juga bukan alfabet, juga bukan mengikut tema. Ia disusun mengikut perintah Allah melalui Jibril.

Tajdid dua sekolah

Tariq Ramadan, juga Muhammad Asad disebut-sebut dari sekolah kelompok pembaharuan. Nama-nama lain tidak terkecuali (disebut dalam syarahan) Maududi, Hasan Al-Banna, Qaradhawi, Muhammad Abduh dan Jamaluddin Al-Afghani. Semua mereka ini sarjana.

Namun untuk catatan, dalam senarai rujukan itu perlu dimasukkan sarjana-sarjana ‘sekolah’ lain yang turut menyumbang dalam dunia intelektual Islam semasa. Mereka termasuk Imam Muhaddith Muhammad Nasiruddin Al-Albani, Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz dan Syaikh Muhammad bin Saleh al-Uthaimeen. Saya sebutkan 3 nama ini seperti yang beberapa kali ditegaskan oleh Dr A’idh Abdullah Al-Qarni, pengarang buku Jangan Bersedih.

Antara yang hadir termasuk Tun Dr Mahathir, Marina Mahathir dan ramai sarjana yang saya belum kenal.

Laporan Malaysian Today.

Advertisements

Label: ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: