Qaradawi @ PICC, Putrajaya

Kedatangan Syaikh Yusuf Qaradhawi ke Malaysia kali ini untuk menerima anugerah tokoh Maal Hijrah. Baca biografi beliau di Wikipedia klik.

Ribuan hadirin membanjiri Dewan Plenari PICC. Hampir separuh kerusi berisi.

Beliau menyampaikan syarahan berkaitan buku terbaru, Fiqh Jihad.

Dalam syarahannya beliau membahagikan umat Islam kepada 3 golongan terhadap jihad.

Golongan pertama menolak jihad mengangkat senjata sepenuhnya. Menurut mereka jihad mengangkat senjata sudah mansukh. Antara pendokong kuat faham begini ialah penganut Qadiyani yang diasas oleh Mirza Ghulam Ahmad (baca lagi di Wikipedia).

Golongan kedua pula ialah puak yang lekas dan terburu-buru mengankat senjata untuk berjihad. Saya memasukkan contoh-contoh golongan ini termasuk Usamah b Laden. Qaradhawi menjelaskan lagi termasuk dalam jenis ini ialah puak Khawarij yang senang menjatuhkan hukum mengkafir dan menyesatkan orang Islam yang lain.

Golongan ketiga ialah golongan sederhana.  Inilah golongan yang selamat.

Syaikh kemudian membawakan 13 jenis (peringkat) jihad menurut Ibnu Qayyim Al-Jawziyah (baca biografi beliau). Saya tidak berhasrat menitipkan hujah beliau satu demi satu.

Orientalis a.k.a ‘musytasyraqun

Beliau juga menjawab beberapa tohmahan golongan orientalis bahawa ‘ Islam disebarkan di bawah mata pedang’. Begitu banyak bukti, fakta, dan hujah beliau bawakan betapa Islam agama rahmat dan keamanan. Beliau membawa contoh hadis nabi mengatakan nama yang paing disuka oleh Allah ialah Abdrurahman dan Abdullah. Dan nama yang dibenci oleh Allah satu darinya ialah ‘Harbun’ yang bermaksud perang. Memberi nama anak dengan nama perang pun Islam tidak suka, masakan Islam mempromosi keganasan dan peperangan.

Kualiti terjemahan yang buruk

Syarahan Syaikh Al-Qaradhawi bertenaga, namun sangat sayang sekali terjemahan sesi ini dikendalikan dengan sangat lemah. Saya ditemani oleh rakan yang fasih dalam bahasa Arab, katanya banyak contoh dan keterangan tidak diterjemahkan. Ia juga turut diberi ‘catatan kaki’ oleh Dato’ Dr Mashitah Ibrahim dalam ucapan penutup.

Penterjemah hanya menyaring isi-isi penting dari syarahan ini. Tindakan ini menghilangkan ‘rasa’ dan semangat syarahan ini.

Antara yang hadir Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitan Ibrahim, Ketua Pengarah JAKIM, dan Mufti Wilayah. Saya juga seperti terpandang Prof Izzi motivator tv dan radio.

Catatan Dr. Maza tentang Syaikh Yusuf Qaradhawi klik

Advertisements

Label: ,

Satu Respons to “Qaradawi @ PICC, Putrajaya”

  1. Syarahan Syaikh Prof Dr Yusuf al-Qaradhawi « Mohd Riduan Khairi Says:

    […] 1. Syarahan Jihad di PICC, Putrajaya. Klik […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: