Ihya Ramadan : Ar-Rayyan Untuk Orang Yang Berpuasa

Allah tidak mensyariatkan puasa dengan tujuan yang sia-sia. Hasil kajian sains moden menunjukkan bahawa puasa memberi faedah yang banyak kepada kesihatan tubuh badan. Salah seorang dari sarjana moden yang membuat kajian tentang puasa ialah, Allan Cott, M.D. Beliau telah menghimpun hasil pengamatan dan penelitian para ilmuwan berbagai negara, lalu memuatnya dalam sebuah buku Why Fast iaitu berbagai hikmah puasa.

Puasa adalah amalan universal. Bukan umat Nabi Muhammad sahaja disyariatkan berpuasa. Bahkan umat-umat Nabi terdahulu dengan tata cara yang berbeza. Begitu juga dengan haiwan dan tumbuh-tumbuhan, adakalanya mereka menahan diri dari untuk makan dan minum apabila berhadapan dengan situasi-situasi tertentu.

Pun begitu ia tidak bermakna darjat dan status puasa orang Islam setaraf dengan puasa-puasa yang lain. Puasa yang benar menurut perintah Allah dan aturan Nabi memiliki banyak keutamaan dan kelebihan.

1. Dalam sebuah hadis Nabi menjelaskanlimakelebihan bulan Ramadan yang tidak diberikan kepada umat terdahulu,

“Dikurniakan kepada umatku pada bulan Ramadan lima kelebihan yang tidak dikurniakan mana-mana umat sebelum mereka : bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah dari bau kasturi, malaikat berdoa diampunkan mereka sehingga berbuka, Allah hiasi syurganya setiap hari, kemudian berfirman hampir-hampirlah hamba-Ku yang soleh yang merasai kesukaran tetapi terus menuju kepadamu, diikat padanya syaitan dan diampun bagi mereka pada akhir malam”. (Hadis Imam Ahmad dan Muhammad bin Nasar al- Baihaqi daripada sahabat Abu Hurairah).

2. Sebagai dorongan dan motivasi orang-orang yang menjaga puasanya Nabi berkata lagi,

 “Sesungguhnya dalam syurga terdapat satu pintu yang dikenali dengan ar-Raiyyan di mana yang berhak memasukinya hanya orang yang berpuasa. Apabila selesai masuk nescaya ditutupnya”. (Hadis Imam Bukhari, Muslim dan Ahmad daripada sahabat Sahal bin Sa’d.)

3. Allah juga menjanjikan pahala yang sangat banyak bahkan tanpa batas kepada orang-orang yang ikhlas dan menjaga kualiti puasa mereka. Sahabat Abu Hurairah melaporkan bahawa Nabi s.a.w bersabda bahawa Allah SWT berfirman,

“Setiap amalan anak Adam adalah baginya (pahala menurut kadar yang ditentukan) kecuali puasa, sesungguhnya ia bagi-Ku dan Aku yang mengganjarinya secara khusus.”

Dalam hadis Qudsi yang lain pula Allah berfirman,

“Sesungguhnya puasa bagiku dan Aku yang membalasnya dan sesungguhnya bagi orang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan apabila ia berbuka nescaya bergembira dan apabila bertemu Allah nescaya ia gembira. Demi jiwa Muhammad ditangan-Nya bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau kasturi.” (Hadis Imam Ahmad, Muslim dan an-Nasai daripada sahabat Abi Hurairah dan Abi Sa’id).

Hadis ini juga memberi isyarat bahawa puasa juga berfungsi sebagai sebagai terapi jiwa. Allah menjanjijan rasa gembira sebanyak dua kali kepada orang-orang yang berpuasa. Kali pertama ialah ketika berbuka puasa dan kali kedua ialah ketika bertemu dengan Allah.

4. Antara keutamaan puasa yang besar dan bermakna ialah, ia adalah merupakan penyebab kepada keampunan daripada dosa dan kemaksiatan yang dilakukan. Ini seperti yang disampaikan oleh sahabat Abu Hurairah r.a dari Nabi,

”Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan, maka diampunkan dosanya yang telah lalu.” (Hadis Imam Bukhari dan Muslim).

Dalam teks yang lain pula Nabi menyebut, “Solat limawaktu, solat Jumaat hingga solat Jumaat berikutnya dan Ramadan (puasa) hingga Ramadan berikutnya adalah merupakan penebus dosa di antara selagi mana dosa-dosa besar dijauhi. (Hadis Imam Muslim).

5. Puasa adalah perisai buat membenteng diri dari melakukan dosa dan api neraka. Nabi pernah berkata,

“Puasa merupakan perisai daripada neraka seperti perisai seseorang daripada kamu pada masa peperangan selama mana ia tidak mengoyaknya dengan berdusta atau mengumpat”. (Hadis Imam Ahmad dan an-Nasai daripada sahabat Usman bin Abi al-As)

Mendokong makna yang hamper senada dalam hadis yang lain Nabi menyebutkan,

“Sesiapa yang berpuasa sehari di jalah Allah, nescaya Allah akan jauhkan neraka Jahannam sejauh perjalanan 100 tahun.” (Hadis Imam Nasa’i disahihkah oleh Syaikh al-Albani).

Pernah suatu ketika seorang pemuda yang mahu menikah dating bertemu dengan Nabi. Dek kerana kekurangan upaya nafkah untuk menikah, maka Nabi menyuruh lelaki ini berpuasa buat mengekang nafsunya.

Ustaz Abdullah al-Qari Haji Salleh pernah menulis sebuah buku khsusus menghimpunkan kelebihan puasa sunat dan puasa secara umum. Buku beliau diberi judul Kelebihan dan Rahsia Puasa Sunat Menurut Sunnah Nabi s.a.w.

disiarkan dalam kolum Ihya Ramadan Utusan Malaysia 04 Ogos 2011, sisipan Mega.

dipetik juga oleh halaman.

  1. Pemuda UMNO Online.
  2. Gambarpelik.
  3. Lamiafamilia.
  4. Kata Lukman al-Hakim.
Advertisements

Label: ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: