Krismas dan kisah Nabi Isa dalam al-Qur’an

Krismas dan kisah Nabi Isa dalam al-Qur’an

Umat Kristian merayakan Krismas pada setiap tahun bagi meraikan hari yang dikatakan sebagai hari lahir Nabi Isa Alaihissalam.

Nabi Isa alaihissalam dicintai oleh dua umat dari dua agama yang berbeza. Umat Kristian meraikan tarikh 25 Disember yang dikatakan sebagai hari lahir Nabi mereka, Isa bin Maryam alaihissalam. Seperti mana kasih dan cintanya umat Kristian kepada Nabi Isa, demikian juga dengan umat Islam.

Al-Qur’an dan Sunnah mewajibkan umatnya untuk percaya dengan benar-benar percaya (beriman) dengan rasul-rasul yang diutus sebelum Nabi Muhammad, termasuk Nabi Isa dan beriman juga dengan kitab-kitab yang diturunkan sebelum Al-Qur’an termasuklah kitab Injil yang dibekalkan kepada Nabi Isa.

Bahkan lebih dari itu lagi, umat Islam wajib beriman bahawa Allah akan menurunkan Nabi Isa ke bumi untuk menyelamatkan manusia sebelum berlakunya kiamat. Beliau akan menemani Imam Mahdi menunaikan solat bersama-sama. Ia termasuk dalam bab akidah yang wajib diimani oleh setiap umat Islam.

Jarak zaman Nabi Isa dan Nabi Muhammad lebih kurang 500 tahun. Di antara mereka bedua tidak ada Nabi lain.

Al-Qur’an dan kisah Nabi Isa

Al-Qur’an merakamkan banyak sekali kisah berkaitan Nabi Isa. Antaranya termasuk dalam Surah al-Baqarah, Surah Az-Zukhruf, Surah As-Saf, Surah al-Maidah dan beberapa lagi.

Bahkan ada 2 buah surah dalam al-Qur’an dinamakan berkaitan Nabi Isa, yakni Surah Maryam dan Surah Ali Imran yakni keluarga yang membesarkan ibu Nabi Isa, Maryam.

Advertisements

Label: , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: