Satu Juta Penonton Filem Malaysia (bahagian akhir)

Ku Seman Ku Hussein : Media Mengeksploitasi Filem Filem Mengeksploitasi Media

Media hanya melaporkan secara jujur, bukan mempromosi. Bahkan laporan media tidak pernah mempengaruhi jumlah kutipan filem di panggung. Kerana selama ini media menceritakan yang baik-baik tentang filem Melayu namun ia tidak pernah membantu. Penonton tidak mudah dipengaruhi oleh media arus perdana pasca pilihanraya 12.

Ku Seman dikenali dengan istilah filem sampah. Tetapi Menurut Hassan Mutalib, itu lebih baik dari istilah Mansor Puteh , ‘filem jamban’. Saya kata ada benarnya, selepas keluar panggung ia terus di’flush’ dan hilang tanpa diingat atau dibicarakan.

A Wahab Hamzah : Senario Filem Luar Negara

Thailand. Filem sejarah Thai, King Narratiwat menjadi box-office. Sebelum ini kebangkitan filem Thailand bermula dengan filem seram Nang-Nak, mendapat sambutan penonton dan pujian pengkritik.

Justeru apabila filem sejarah (seperti Embun, Paloh dan Hati Malaya) tidak punya nilai komersial ternyata ia silap. Bukan silap genre kerana tidak sedikit juga filem sejarah yang berjaya. Filem-filem Thailand banyak yang mengangkat tema sejarah dan banyak juga yang berjaya menarik penonton ke panggung.

Inilah namanya kreativiti. Saya teringat Fathi Aris Omar ketika memberi definisi kreatif ; membuat suatu idea biasa menjadi popular.

Indonesia. Suatu masa dahulu Indonesia gah dengan filem-filem yang berkualiti. Kemudian datang era gerhana melahirkan begitu banyak filem semi-porno dan seram. Cetusan baru bermula dengan meletupnya Ada Apa Dengan Cinta. Ketika ini pawagan Indonesia dikuasai filem adaptasi novel terlaris Ayat-ayat Cinta. Dikhabarkan lebih 2.9 juta sudah menontonnya.

Ketika ini juga satu lagi novel terlaris Laskar Pelangi (Andrea Hirata) sedang difilemkan. Juga antologi entri blog Raditya Dika, Kambingjantan.

Saya mencadangkan industri filem dan industri buku mesti dikahwinkan secara sah dengan segera. Bukan tidak ada filem yang diadaptasi menjadi filem (Langit Petang A Samad Said, terbaru Jibam Ujang), dan bukan tidak ada filem-filem yang pernah dijadikan novel (dahulu banyak sekali filem Yusof Haslam dijadikan novel, dan sekarang langkah itu diikuti oleh KRU Production, wajar dipuji). Namun apa yang dimaksudkan ialah jalinan kerjasama industri keseluruhannya. Lebih-lebih lagi kelihatan segelintir penggiat filem yang aktif seperti kekeringan idea untuk membikin cerita yang berkualiti. Balik-balik cerita cinta tidak kesampaian, kisah korporat palsu diulang-ulang dengan kostum berbeza.

Singapura. Agak mengejutkan Singapura yang populasinya seperti Kuala Lumpur mampu mencatat kutipan filem yang membanggakan. Pada tahun 1998 filem Money Not Enough memperoleh kutipan RM 14 juta. Tahun lepas pula dua buah filem Just Follow Law dan 881, masing-masing mencatat kutipan lebih kurang RM 6 juta. Pun begitu ia masih relatif kepada harga tiket, taraf hidup dan taraf pendidikan. Faktor-faktor ini sangat penting untuk dinilai.

Apapun angka itu masih membanggakan dan mengejutkan untuk populasi kurang dari 5 juta. Tanpa pergi jauh Sivaji di Malaysia juga mencatat box-office RM 6 juta. Sungguh-sungguh karyawan Malaysia perlu bermuhasabah diri.

Tan Sri Jins Shamsuddin

Filem Melayu pernah menarik satu juta penonton ke pawagam. Namun beliau tak sebut judulnya. Hanya menyebut dengan purata harga tiket RM3, filem Melayu pernah mencatat box-office hampir dua juta ringgit. Tidak silap saya, Datuk Aziz Sattar pernah keluarkan kenyataan filem arahnnya dulu pernah mencatat kutipan hampir RM j2 juta ringgit.

Ya, tidak syak lagi filem Melayu pernah menarik satu juta penonton ke pawagam.

Ikatkata

Bolehkah penggiat-penggiat filem berhenti menyalahkan penonton kerana tidak menonton filem Malaysia.

Filem Malaysia tidak ditonton? Silap penonton atau silap pembikin filem? Atau panggung tidak mencukupi (seperti kata Norman)? Saya akan cuba kupas kemudian.

Secara kasar, saya setuju dengan kenyataan Uwei (yang mahukan setiap filemnya ditonton) ; filem yang baik mesti ditonton.

Seminar Ke Arah Sejuta Penonton Filem Malaysia ; Menjana Masa Depan Industri Perfileman Malaysia
29 Mac 2008
Balai Seni Lukis Negara
Anjuran : Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik, UiTM

Advertisements

Label: , , , , , , , , , , , ,

3 Respons to “Satu Juta Penonton Filem Malaysia (bahagian akhir)”

 1. madan Says:

  Salam. I’ve been to your stall in UM with Nasri and Zahar. Remember? Visit me at madan2u.blogspot.com.
  Hope can learn a lot more fm u on ur biz. (esp strawberry tu)

  Ikatkata : Wa alaikumussalam warahmatullah. Ingat. Maaf, sebab tempoh hari janji hendak tulis pasal bisnes. Masih tergantung dan terganggu. Ada rezki jemputlah datang kedai.

 2. rastom Says:

  Saya dulu major Filming di UiTM, diajar oleh Pn Sujiah Salleh. Tahu cara bikin filem, tetapi melihat kepada sosio-budaya aktivis filem, saya jadi tawar dan hingga kini terus hilang minat dengan filem cereka/feature. Mungkin dokumentari lebih berfaedah untuk kita.

  Ikatkata : Oh begitu! Saya gemar menonton filem. Dan ulas sikit-sikit.

 3. rozinorazali Says:

  bersetuju dengan ikatkata untuk pengiat filem kita bermuhasabah…
  cuma dilihat pengiat dan orang yang bertanggungjawab tidak berani untuk membuka ikatan yang membelenggu mereka…
  mereka seakan sudah selesa dan tidak mahu ada perubahan…
  bukan tidak ada pengiat yang mengambil jalan haluan kiri dan berfikiran radikal…
  tetapi peratusan mereka yang menyokong melambatkan lagi perubahan yang mahu dilakukan…

  apa tanggungjawab kita untuk menghasilkan cerita masalah sosial yang bertanggungjawab…?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: